Dorpsbelangen West Betuwe gebied

Dorpsbelangen West Betuwe laat de raadsvergadering dinsdag 31 maart 2020 aan haar voorbijgaan
De fractie van Dorpsbelangen West Betuwe laat de komende raadsvergadering aanstaande
dinsdag 31 maart 2020 aan haar voorbijgaan.

Gelet op de voorbeeldfunctie die raadsleden hebben, wil de fractie solidair zijn met de
inwoners van de gemeente en zich houden aan de oproep van het kabinet om vooral thuis
te blijven.
Wolf duikt op in rivierenland: gespot in een boomgaard bij Buurmalsen

In de omgeving van het dorp Buurmalsen in de Betuwe is donderdagochtend een wolf gesignaleerd. Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging bevestigt dat het om het roofdier gaat op grond van beelden. Het dier werd onder meer vastgelegd op beveiligingscamera’s van een woning aan het Spijksepad in het buitengebied.

Provincie steekt 30 miljoen in woningmarkt om woningnood te verkleinen

De wachtlijsten voor een woning in Gelderland moeten de komende jaren voorzichtig gaan slinken. De Provincie Gelderland investeert 32 miljoen euro in de woningmarkt. Dat staat in een nieuw actieplan wonen, dat vandaag door de provincie is vastgesteld. Een van de maatregelen is het instellen van subsidies waarmee een deel van de bouwkosten van 9500 betaalbare woningen kunnen worden opgehoest.

Dringend verzoek om uitstel van betaling lokale belastingen gemeente West Betuwe
In verband met de grote impact van de coronacrisis op de ondernemers verzoeken wij uw college om - naast de landelijke regeling voor belastinguitstel ondernemers - de mogelijkheid te bieden om de betaling van gemeentelijke belasting tijdelijk uit te stellen. 
Extra geld voor cultuur en kunst in West Betuwe
Van 2020 tot en met 2023 komt er extra geld beschikbaar voor cultuur en kunst in de gemeente West Betuwe. Het gaat om maximaal 50.000 euro per jaar bovenop het bestaande budget. Dit staat in de kadernota Cultuur en Kunst waarmee de raad in maart 2020 heeft ingestemd.
Dit jaar geen Bloesemtocht vanwege Corona

Het bestuur van stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht heeft besloten om de Bloesemtocht op 18 april en de Bloesemrun op 17 april af te gelasten. Dit vanwege de vergaande maatregelen rondom het Coronavirus COVID-19.

PBL: Overheidsbeleid lost problemen woningmarkt niet op

Het huidige beleid van de overheid draagt niet bij aan een oplossing voor de problemen op de woningmarkt, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een donderdag gepubliceerd rapport. Het PBL wijst dan vooral naar de huurtoeslag en de inkomensplafonds voor sociale woningen.

Opsteker voor ouders: Bedreigde schooltje in Est scoort goed

De openbare basisschool in Est heeft hoog gescoord bij het jaarlijkse kwaliteitsonderzoek dat RTL Nieuws houdt onder de basisscholen in Nederland. De school, die met sluiting bedreigd wordt, krijgt een 7,5. En die score ligt ruim boven het landelijk gemiddelde van 7,0. In de regio rondom Est scoren bij RTL alleen de Oranje Nassauschool en Jan Harmenshof in Geldermalsen, de Meester Aafjesschool in Meteren en De Rietschoof in Opijnen net iets hoger.

Veiligheid en bereikbaarheid in onze kernen

Dorpsbelangen maakt zich zorgen over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de Lingedijk en smalle straten en wegen in onze kernen.

Dit is hoe zonneweiden de bodem en het bodemleven kapotmaken

Zonneweiden dekken de bodem af, waardoor de grond geen licht krijgt en de bodem steeds droger wordt. Dit gaat ten koste van de vegetatiegroei, waardoor er minder voedsel beschikbaar is voor het bodemleven, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Oude kassen verdwijnen: Est krijgt er eindelijk woningen bij

Na jaren van stilstand gaat er in Est eindelijk weer gebouwd worden. Aan de Karnheuvelsestraat is ruimte gevonden voor de bouw van acht woningen.

Het zeshonderd zielen tellende Est klaagt al jaren over het gebrek aan nieuwbouw in het dorp. Er is becijferd dat er in het dorp behoefte is aan veertig nieuwbouwwoningen. Het uitblijven van nieuwbouw is de hoofdoorzaak dat de enige basisschool in Est mogelijk in 2021 de deuren moet sluiten.

Raad leert gebiedsmakelaars kennen

Wat doen gebiedsmakelaars? Wie zijn het? De raad wilde er meer gevoel bij hebben. Tijd om kennis te maken. “We zijn nu een jaar bezig met het kerngericht werken", aldus wethouder Rutger van Stappershoef (DB). "Het komt voort uit het bid book. We willen met de kernen in gesprek om te horen wat er nodig is. Overal werkt het anders.”