Dorpsbelangen West Betuwe gebied

“Honk op wielen” ready to take of

Voor jongeren in West Betuwe vielen veel activiteiten deze zomer stil. Daarom bedacht de Jongerenadviesraad West Betuwe het ‘Honk op Wielen’. Een aantal enthousiaste jongeren bouwde de afgelopen weken een camper om tot rijdende ontmoetingsplek. Donderdag 17 september presenteerden de jongeren samen met wethouder Rutger van Stappershoef het resultaat.

Bewonerscomité Herwijnen vraagt hulp West Betuwe bij "fatsoenlijk verzet" tegen radar

Het bewonerscomité Radar NEE uit Herwijnen wil graag om de tafel met West Betuwe. De inwoners geloven dat West Betuwe zich toch nog ‘fatsoenlijk’ kan verzetten tegen de bouw van een militaire radar in het dorp. West Betuwe kan bovendien nog een laatste keer formeel ‘Nee’ zeggen.

Jeugdlintje voor jongeren in West Betuwe

De gemeente West Betuwe is trots op jongeren die zich op een bijzondere manier inzetten voor de samenleving. Daarom reikt wethouder Rutger van Stappershoef binnenkort de eerste jeugdlintjes van West Betuwe uit. Dat doet hij op vrijdag 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind.

Bouw militair radarstation op zéér afgelegen plek, niet in Herwijnen

Defensie bezweert de Tweede Kamer dat de straling van de nieuwe radar die in Herwijnen moet komen binnen de normen valt. In een hoorzitting trekken anderen die normen én de locatie in twijfel. ,,Een slechtere plek is er niet.”

Open Monumentendag in West Betuwe: Ga niet zomaar op pad

Volgend weekend, op 12 en 13 september, is het Open Monumentendag. Monumenten in heel Nederland zijn dan gratis toegankelijk.

Het is dé kans om een plek te bezoeken waar mensen normaal niet zo snel komen.

Dit jaar is het anders dan anders. Het gaat door, maar in aangepaste vorm. Monumenten zijn digitaal of fysiek geopend. Wie op pad gaat, doet er goed aan eerst op www.westbetuwe.nl/openmonumentendag te kijken of er gereserveerd moet worden.

Ouderwets gezellig op de kermis in Geldermalsen en Beesd

Op 29 juli startte de kermis weer in de gemeente West Betuwe, na een lange en onzekere tijd voor de kermisfamilie Eckelboom uit Rumpt.

De eerste kermis dit jaar startte in Geldermalsen. Bijna hetzelfde als voorheen, maar deze keer wel met verscheidene coronamaatregelen. Gelukkig konden de toezichthouders rekenen op veel begrip en werden de instructies netjes opgevolgd. Met o.a. pijlen op de grond voor looproutes, het duidelijk aangeven van de 1,5 meter op de attracties en met ruim voldoende desinfectie-punten was de organisatie goed geregeld.

Veel te zien in West Betuwe op Open Monumentendag

Sommige gemeenten in Nederland doen vanwege de coronacrisis niet meer, maar in West Betuwe hebben in liefst acht dorpen kerken, molens of andere interessante en karakteristieke gebouwen hun deuren dan geopend voor het publiek. De deelnemende dorpen zijn: Acquoy, Beesd, Deil, Enspijk, Geldermalsen, Rumpt, Tuil en Varik.

"Adeldom verplicht" Spijk als mooiste dorp

Het bestuur en beheerder van het dorpshuis De Lindehof in Spijk zijn trots dat ze staan vermeld bij de vijftig mooiste dorpen in Nederland. De ANWB heeft in een speciale actie Nederlanders de kans gegeven hun voorkeur uit te spreken over wat zij het mooiste dorp vinden. In september zal de uitslag bekend worden gemaakt. Of Spijk nu bij een van de vijf beste komt te staan dat is voor Joop Romijn, niet het belangrijkste.

Adriaan schrijft aan iedereen in Heukelum lieve kaartjes

Een kaartje op je verjaardag, als je dierbare is overleden of een bezoekje als je ziek op bed ligt. Adriaan uit Heukelum zorgt ervoor. Hij weet van iedereen in de kleine stad de verjaardag, speciale gebeurtenissen en ook wanneer mensen zijn overleden. Hij houdt het allemaal bij en stuurt iedereen een lief kaartje. Het hele jaar door.

Er ligt vijfhonderd euro klaar voor wie een evenement wil houden in West Betuwe

De culturele sector, ook in de gemeente West Betuwe, is hard getroffen door de coronacrisis. Ook nu nog, want de maatregelen zijn (voorlopig?) wel wat versoepeld, maar al te veel mensen mogen de evenementen toch niet bijwonen.

En daarnaast blijkt dat veel mensen, vooral ouderen, huiverig zijn om evenementen waar meer mensen verwacht worden bij te wonen. Om toch wat leven in de brouwerij te brengen heeft het college van West Betuwe maximaal 500 euro subsidie klaar liggen.

Kermis in Geldermalsen en Beesd

Op 29 juli start de kermis in Geldermalsen; in Beesd op 5 augustus. In september volgen Herwijnen en Heukelum. Ook voor kermissen staat het sein op groen. Met vereende krachten is binnen vier weken de vergunningprocedure doorlopen.

Wat is het mooiste dorp van West Betuwe

De ANWB heeft een stemming gehouden wat het allermooiste dorp is van Nederland. Uit de honderden mooie dorpen die ons land telt, is na de stemming een lijst van vijftig gemaakt. Over de vijf mooiste en het winnende dorp, daarover beraadt een deskundige jury zich. Acquoy, Spijk en Neerijnen zijn drie van de zes genomineerde dorpen in Gelderland.