Dorpsbelangen West Betuwe gebied

In het nieuws

Toeristisch West Betuwe wijst toeristen de weg naar de parels

Ondernemers in de sectoren recreatie, toerisme en cultuur binnen de gemeente West Betuwe heten toeristen van harte welkom met het waardebonnenboekje ‘Beleef het in West Betuwe’ en wijzen hen de weg naar de soms verborgen parels in West Betuwe.

FarmCamps opent nieuwe locatie op kaasboerderij De Buitenhoeve in Haaften

FarmCamps opende op zaterdag 1 mei een nieuwe locatie voor luxe logeren bij de boer op kaasboerderij de Buitenhoeve in het West Betuwse dorp Haaften. Daarmee komt de teller van het bedrijf op twintig ‘unieke locaties in Nederland’.

Luiers apart inzamelen wordt ‘fiasco’ en is te duur volgens critici, toch gaat het gebeuren in West Betuwe

Luiers worden per volgend jaar apart ingezameld in West Betuwe. Het wordt een fiasco, vreest een deel van de raad. De kosten, 7,17 euro per huishouden, vinden sommigen te hoog. Toch gaat het gebeuren, want een meerderheid is voorstander.

Wethouder Rutger van Stappershoef opent Bieb-hoek op Helicon MBO Geldermalsen

Wethouder Rutger van Stappershoef heeft donderdagochtend 1 april de nieuwe bieb-hoek in de aula van Helicon MBO Geldermalsen geopend.

Deze stimulerende leesplek is onderdeel van het leestraject ‘De Proeftuin’ dat Bibliotheek Rivierenland bij Helicon integreerde met als doel om taalontwikkeling bij mbo-studenten te stimuleren. De samenwerking verloopt succesvol. De belangstelling in lezen onder de studenten is flink gestegen.

Stichting Stroomhuis Neerijnen wint eerste Cultuurprijs West Betuwe

Wethouder Rutger van Stappershoef reikte vrijdag 12 maart de eerste Cultuurprijs West Betuwe en de Aanmoedigingsprijs Cultuurprijs West Betuwe uit. Uit achttien verschillende aanmeldingen werd Stichting Stroomhuis Neerijnen bekroond tot winnaar. Dit alles vond plaats in een unieke online uitreiking met een persoonlijke twist.

Evelien Coesmans voorleeskampioen regio West Betuwe

In de afgelopen weken hebben de regionale kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd weer plaatsgevonden. In de Regio West Betuwe streden 13 schoolkampioenen mee voor een plek in de halve finale. De jury benoemde Evelien Coesmans van basisschool CBS De Wegwijzer uit Heukelum tot kampioen in deze regio.

Nieuwe school Beesd mag andere niet duperen

Het is een goed idee sneller dan gepland te beginnen met de nieuwbouw van een gezamenlijk schoolgebouw voor de protestants-christelijke Lingelaar en de rooms-katholieke Sint Antonius in Beesd. Daarover is de gemeenteraad van West Betuwe het eens. De scholen gaan niet fuseren, maar willen wel samen in een modern en duurzaam pand.

Stoop: ‘Onrust nieuwjaarsnacht in Beesd niet gebagataliseerd’

Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe ontkent ten stelligste de suggestie dat hij de onrust tijdens de Nieuwjaarsnacht in Beesd heeft gebagatelliseerd.

“Het is ernstig te noemen als er vernielingen worden aangericht aan particuliere en gemeentelijke eigendommen”, zegt hij in antwoord op schriftelijke vragen van Dorpsbelangen. “Er kan geen enkel misverstand over bestaan: we moeten dit soort vernielzuchtig gedrag nooit accepteren.”

Eerste jeugdlintjes West Betuwe uitgereikt

De gemeente West Betuwe is trots op jongeren die zich op een bijzondere manier inzetten voor de leefbaarheid in de kernen. Om de waardering van de gemeente West Betuwe voor deze jongeren kracht bij te zetten, reikte wethouder Rutger van Stappershoef de afgelopen weken de eerste jeugdlintjes van West Betuwe uit. Vijf jongeren uit de gemeente ontvingen een jeugdlintje.

Nieuw subsidiebeleid voor West Betuwe

Begin januari stelde het college van burgemeester en wethouders de nieuwe subsidieregels voor West Betuwe vast. Deze gaan in op 1 januari 2022. De aanvragen hiervoor starten 1 maart 2021. Subsidieaanvragen beoordeelt de gemeente vanaf dat moment op dezelfde manier voor alle kernen en organisaties in West Betuwe. Sinds de start van de nieuwe gemeente golden tot nu toe nog de subsidieregels van de voormalige fusiegemeenten.

Financiële steun voor maatschappelijke organisaties West Betuwe

De gemeente West Betuwe kent sinds maart 2020 een compensatieregeling. De regeling is voor maatschappelijk organisaties in West Betuwe die door het coronavirus financieel in de problemen komen. Non-profit organisaties, zoals dorpshuizen, sportverenigingen, het culturele verenigingsleven, bibliotheken en musea komen in aanmerking. De regeling is wederom verlengd. Dit keer tot en met 30 juni 2021.

Kerngericht Werken in coronatijd

In 2019 is de gemeente West Betuwe gestart met Kerngericht Werken. Hierbij werkt de gemeente samen met inwoners aan de toekomst van de 26 dorpen en stadjes (kernen). Kernagenda’s, leefbaarheidsbudget voor inwonersinitiatieven en gebiedsmakelaars als verbindende schakel zijn hierbij noodzakelijk. Met als doel: de kracht uit de samenleving benutten. En samen vorm en inhoud geven aan leefbaarheid en prettig wonen in een fijne omgeving. Ook in 2020 zijn hierin samen met inwoners mooie stappen gezet.