Dorpsbelangen West Betuwe gebied
01-05-2020: West Betuwe verbiedt kinderen ten onrechte te sporten, het mag gewoon wél
Overal konden kinderen woensdagavond voor het eerst weer de trainingsvelden op om samen voorzichtig weer te sporten. Behalve in West Betuwe en enkele andere Gelderse gemeenten, die meenden nog even tot 5 mei te moeten wachten van de Veiligheidsregio. Nu blijkt dat het gewoon wél mag.

West Betuwe heeft verschillende clubs deze week moeten teleurstellen met de mededeling dat ze nog even moesten wachten tot 5 mei, voordat de minderjarigen weer het veld op mogen. De reden was, aldus de gemeente, dat de veiligheidsregio Gelderland-Zuid de noodverordening nog niet op orde had.

Die blijkt er echter wel gewoon te zijn. De Veiligheidsregio laat weten dat kinderen gewoon mogen komen sporten, mits de clubs hun ‘1,5-meter-maatregelen’ hebben voorgelegd aan hun gemeente. ,,De bepalingen uit de noodverordening gaven ruimte voor interpretatieverschil. Dat leidde tot onduidelijkheid", laat de Veiligheidsregio donderdagavond weten.

Niet de enige
West Betuwe was niet de enige gemeente die clubs moest teleurstellen door het misverstand. ,,Veel jonge kinderen en jeugdigen hebben zich nog een extra dagje moeten inhouden, maar we mogen en kunnen nu op verantwoorde wijze sporten. Gelet op het enthousiasme vanuit de verenigingen, verwacht ik dat deze versoepeling bij onze jongste inwoners tot een leuke en gezonder afleiding gaat leiden", reageert voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls.

In West Betuwe had de ChristenUnie inmiddels al vragen gesteld over de ongelijke situatie tussen Gelderland-Zuid en de rest van Nederland. Fractievoorzitter Fred Temminck zegt deze week veel verbaasde reacties te hebben gekregen. Meerdere clubs, waaronder voetbalverenigingen en ook maneges, moesten deze week hun jonge sporters teleurstellen. Zij kunnen nu alsnog in actie komen.

Bron: Algemeen Dagblad