Dorpsbelangen West Betuwe gebied
25-06-2020: West Betuwe compenseert maatschappelijke organisaties
De gemeente West Betuwe start met een nieuwe compensatieregeling voor maatschappelijke organisaties die door het coronavirus financieel in de problemen komen. De regeling is voor non-profit organisaties met een maatschappelijk doel in West Betuwe.

Wethouder Rutger van Stappershoef legt uit: “Veel maatschappelijke organisaties hebben het zwaar. Ze hebben belangrijke en vitale functies in onze lokale samenleving. Daarom starten we met een compensatieregeling. We komen bijvoorbeeld dorpshuizen en sportverenigingen tegemoet, maar ook het culturele verenigingsleven, de bibliotheken en musea. We willen hen financiële steun bieden. Ook geven we uitstel van betalingen voor leningen en huurders.”

Eerste steunronde
Op dit moment is het nog niet duidelijk wat de totale financiële gevolgen zijn voor maatschappelijke organisaties. De gemeente start met een eerste steunronde. Van Stappershoef: “Met deze ronde stellen we in totaal 500.000 euro beschikbaar als vangnet. We willen ze graag helpen en zo de leefbaarheid in de kernen behouden. Mocht blijken dat er een tweede steunronde nodig is, zal dat aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Het is een uitzonderlijke tijd waarin we verkeren en samen moeten we door deze crisis heen.”

Financiële vergoeding
De gemeente steekt een helpende hand toe bij financieel nadeel tot maximaal 15.000 euro. We vergoeden daarvan 50 procent, tot 7.500 euro. Dat is een eenmalig bedrag. Bedragen tot 500 euro zijn voor rekening van de organisatie. Het gaat om aantoonbaar financieel nadeel als gevolg van het coronavirus. Naast deze financiële compensatie gaat de gemeente coulant om met uitstel van betaling van huur en leningen. Maatschappelijke organisaties hoeven tot 1 december 2020 geen huur of leningen te betalen. Zij moeten dit uitstel wel aanvragen bij de gemeente.

Verzoek indienen
Het is mogelijk om tot 1 september de regeling en het uitstel van betaling aan te vragen. Dat is mogelijk via www.westbetuwe.nl/compensatieregeling. Daar vindt u alle informatie en voorwaarden. De gemeente beoordeelt of de organisatie in aanmerking komt voor de regeling. Heeft u vragen over de regeling? Neem dan contact op met Ricardo Dorst via Compensatieregeling@WestBetuwe.nl of 0345 – 72 88 00. Hij is bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur.